Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas zna rzodkiewki w wersji klasycznej na surowo, ale kiszone to prawdziwe niebo w gębie.... Pyszne, zdrowe: • jest niskokaloryczna, • zawiera błonnik, • zmniejsza apetyt, • przyspiesza metabolizm, • poprawia przemianę materii, • oczyszcza organizm z toksyn, • wzmacnia włosy i paznokcie, • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, • jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź, • zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.
Z wody i soli zrobić solankę (proporcja na jeden litr wody jedna czubata łyżka soli kamiennej).
Na dno słoików ułożyć dwa, trzy ząbki czosnku, parę rzodkiewek (tak do połowy wysokości słoika), włożyć kawałek korzenia chrzanu, liść chrzanu, dwa, trzy liście rzodkiewki, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe. Dołożyć rzodkiewek do pełnego słoika i na wierzch jeden liść z rzodkiewki. Zalać przestudzoną solanką.
Można już jeść po trzech, czterech dniach w wersji małosolnej lub po tygodniu, jeżeli mają być lepiej ukiszone.
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 293
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3219
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 1001
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 293
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3219
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 1001
Składniki
Z wody i soli zrobić solankę (proporcja na jeden litr wody jedna czubata łyżka soli kamiennej).
Na dno słoików ułożyć dwa, trzy ząbki czosnku, parę rzodkiewek (tak do połowy wysokości słoika), włożyć kawałek korzenia chrzanu, liść chrzanu, dwa, trzy liście rzodkiewki, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe. Dołożyć rzodkiewek do pełnego słoika i na wierzch jeden liść z rzodkiewki. Zalać przestudzoną solanką.
Można już jeść po trzech, czterech dniach w wersji małosolnej lub po tygodniu, jeżeli mają być lepiej ukiszone.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Przetwory
Pasztet w słoiczkach
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 209
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 531