Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone zielone szparagi i słodkie mini papryczki

Kiszone zielone szparagi i słodkie mini papryczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2067

Dodano:

Odsłon: 283

Uwielbiam wszelkiego rodzaju marynaty i kiszonki. Obecnie mamy sezon na szparagi, które warto ukisić staną się doskonałym dodatkiem do kanapek oraz dania głównego.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g kolorowych słodkich mini papryczek
  • mała czerwona cebula
  • zalewa: na litr przegotowanej wody łyżka soli morskiej
  • na każdy słoik:
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • plasterek imbiru
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek gorczycy
  • kilka ziarenek kozieradki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kiszone zielone szparagi i słodkie mini papryczki

Przygotowanie

  1. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi kroimy na kawałki, żeby zmieściły się do słoików.

  2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plasterki.

    Do słoików wkładamy przyprawy następnie układamy w nich szparagi, papryki i cebulę. Do słoików wlewamy solankę. Słoiki lekko przykrywamy stawiamy na talerzyku (bo zalewa może wyciekać). Odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Słoiki zakręcamy odstawiamy do lodówki, żeby zatrzymać kiszenie warzyw.
    Kiszone szparagi i mini papryczki to świetna zdrowa przekąska oraz kolorowy dodatek do kanapek sałatek, dania głównego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń