Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jednym słoju różne kolorowe warzywa - pięknie i smacznie. Można użyć dowolnych warzyw, owoców i ziół, ja wybrałam takie.
Warzywa, owoce i zioła przebrać, jeśli trzeba - obrać (moich nie trzeba było obierać, ale jeśli ktoś używa np. kalarepy - powinien ją obrać), podzielić na mniejsze kawałki. Kalafior - na różyczki, jabłka na ćwiartki, inne większe warzywa (kalrepę, cukinię itp.) pokroić w plastry.
Pokroić również czosnek i chrzan w plasterki.
Tę kiszonkę przygotowałam podobnie jak ogórki kiszone na zimę. Warstwami ułożyłam wybrane warzywa i owoce (tym razem jabłka), przekładając je przyprawami i ziołami. Całość zalałam wrzącą solanką przygotowaną z 30 gramów soli na 1 litr wody. Słoje zakręciłam i postawiłam na tacy, ponieważ podczas fermentacji poziom płynu podnosi się i solanka może wyciekać spod nakrętki. Część warzyw wypłynęła ponad poziom solanki, ale przekonałam się, że jeśli słój jest szczelnie zamknięty, panująca wewnątrz atmosfera pozwoli ukisić się także warzywom i owocom wystającym ponad poziom płynu. Nie wolno jednak odkręcać słoika aż do pierwszej próby konsumpcji!
W pierwszym słoju umieściłam podzielony na różyczki kalafior, ogórki, czerwoną paprykę w kawałkach, trochę fasolki szparagowej, pół ostrej papryczki, koper, liście wiśni, kilka ząbków czosnku, spory kawałek chrzanu pokrojony w paski, liście i kwiaty nasturcji, gałązkę tymianku.
W drugim słoju mieszczą się: kalafior, żółta papryka, cząstki jabłek, ogórki, pół ostrej papryki, wiązka liści boćwiny, liście wiśni, tymianek, koper, chrzan i czosnek.
Trzeci słój zawiera: kalafiora, ogórki, fasolkę szparagową, czerwoną i żółtą paprykę, pół ostrej papryczki, kwitnąca gałązkę nawłoci, hyzop, tymianek, czosnek, chrzan.
W ostatnim, najmniejszym słoiku, umieściłam pokrojone na ćwiartki jabłka, pół ostrej papryczki, chrzan, tymianek, laskę cynamonu. Ciekawa jestem, co wyjdzie z takiego zestawienia smaków…
Podczas fermentacji zawartość słoików zmętniała. To normalne, tak ma być! Można zacząć próbować po około 2 tygodniach, ale kiszonki mogą stać znacznie dłużej. Warto wynieść je w chłodne miejsce.
Potrawka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, często pro...
Odsłon: 3392
Takie domowe wafelki do popołudniowej kawusi, szybkie, proste w wykonaniu :)
Odsłon: 1697
Domowy makaron wykonany z mąki Typ-450 oraz z wiejskich jajek, prosto z kurnika.
Odsłon: 3271
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 277
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 149
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 192
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 277
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 149
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 192
Składniki
Warzywa, owoce i zioła przebrać, jeśli trzeba - obrać (moich nie trzeba było obierać, ale jeśli ktoś używa np. kalarepy - powinien ją obrać), podzielić na mniejsze kawałki. Kalafior - na różyczki, jabłka na ćwiartki, inne większe warzywa (kalrepę, cukinię itp.) pokroić w plastry. Pokroić również czosnek i chrzan w plasterki.
Tę kiszonkę przygotowałam podobnie jak ogórki kiszone na zimę. Warstwami ułożyłam wybrane warzywa i owoce (tym razem jabłka), przekładając je przyprawami i ziołami. Całość zalałam wrzącą solanką przygotowaną z 30 gramów soli na 1 litr wody. Słoje zakręciłam i postawiłam na tacy, ponieważ podczas fermentacji poziom płynu podnosi się i solanka może wyciekać spod nakrętki. Część warzyw wypłynęła ponad poziom solanki, ale przekonałam się, że jeśli słój jest szczelnie zamknięty, panująca wewnątrz atmosfera pozwoli ukisić się także warzywom i owocom wystającym ponad poziom płynu. Nie wolno jednak odkręcać słoika aż do pierwszej próby konsumpcji!
W pierwszym słoju umieściłam podzielony na różyczki kalafior, ogórki, czerwoną paprykę w kawałkach, trochę fasolki szparagowej, pół ostrej papryczki, koper, liście wiśni, kilka ząbków czosnku, spory kawałek chrzanu pokrojony w paski, liście i kwiaty nasturcji, gałązkę tymianku.
W drugim słoju mieszczą się: kalafior, żółta papryka, cząstki jabłek, ogórki, pół ostrej papryki, wiązka liści boćwiny, liście wiśni, tymianek, koper, chrzan i czosnek.
Trzeci słój zawiera: kalafiora, ogórki, fasolkę szparagową, czerwoną i żółtą paprykę, pół ostrej papryczki, kwitnąca gałązkę nawłoci, hyzop, tymianek, czosnek, chrzan.
W ostatnim, najmniejszym słoiku, umieściłam pokrojone na ćwiartki jabłka, pół ostrej papryczki, chrzan, tymianek, laskę cynamonu. Ciekawa jestem, co wyjdzie z takiego zestawienia smaków… Podczas fermentacji zawartość słoików zmętniała. To normalne, tak ma być! Można zacząć próbować po około 2 tygodniach, ale kiszonki mogą stać znacznie dłużej. Warto wynieść je w chłodne miejsce.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Konfitura z czereśni
Przetwory
Dżem z czereśni
Przetwory
Frużelina truskawkowa
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Konfitura z czereśni
Jak zachować smak czereśni na dłużej? Przygotujcie z nich domową konfiturę we...
Odsłon: 453
Dżem z czereśni
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz...
Odsłon: 5947