Bób kiszony może cię zaskoczyć swoim ciekawym smakiem i prostotą wykonania. Kiszenie bobu sprawia, że staje się bardziej lekkostrawny i nie powoduje wzdęć. Bób kiszony idealnie smakuje na kanapkach, w sałatkach czy jako dodatek do dań obiadowych.
Kiszony bób
Składniki
- 1 kg bobu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli (do przetworów)
- kilka ząbków czosnku, baldaszków kopru i korzeń chrzanu
Składniki
- 1 kg bobu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli (do przetworów)
- kilka ząbków czosnku, baldaszków kopru i korzeń chrzanu

Etapy przygotowania
Do garnka wlej wodę, wsyp sól i zagotuj. Możesz użyć niejodowanej soli do przetworów, soli morskiej lub bocheńskiej. Następnie odstaw solankę do przestudzenia. Gotowy bób opłucz lub wyłuskaj ze strączków i wrzuć na wrzątek, po czym gotuj około 3-4 minuty. Dzięki krótkiemu gotowaniu bób szybciej się ukisi, ale nadal pozostanie chrupiący. Odcedź bób na sicie i ostudź.
Do wyparzonych słoików włóż po baldaszku kopru, 1-2 ząbki czosnku i kawałek obranego korzenia chrzanu. Możesz także dodać gorczycę, gałązki porzeczki lub świeży koperek. Do każdego słoika wsyp bób do ¾ wysokości naczynia. Następnie dołóż baldaszek kopru i w razie potrzeby więcej czosnku i chrzanu. Zalej słoiki zalewą i zakręć. Po około 7 dniach kiszony bób będzie gotowy do spożycia.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2881
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2881



Składniki
- 1 kg bobu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli (do przetworów)
- kilka ząbków czosnku, baldaszków kopru i korzeń chrzanu
Do garnka wlej wodę, wsyp sól i zagotuj. Możesz użyć niejodowanej soli do przetworów, soli morskiej lub bocheńskiej. Następnie odstaw solankę do przestudzenia. Gotowy bób opłucz lub wyłuskaj ze strączków i wrzuć na wrzątek, po czym gotuj około 3-4 minuty. Dzięki krótkiemu gotowaniu bób szybciej się ukisi, ale nadal pozostanie chrupiący. Odcedź bób na sicie i ostudź.
Do wyparzonych słoików włóż po baldaszku kopru, 1-2 ząbki czosnku i kawałek obranego korzenia chrzanu. Możesz także dodać gorczycę, gałązki porzeczki lub świeży koperek. Do każdego słoika wsyp bób do ¾ wysokości naczynia. Następnie dołóż baldaszek kopru i w razie potrzeby więcej czosnku i chrzanu. Zalej słoiki zalewą i zakręć. Po około 7 dniach kiszony bób będzie gotowy do spożycia.