Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na kiszonki trwa. Oczywiście najpopularniejsze i najbardziej znane są kiszone ogórki, ale warto również kisić inne warzywa. Dzisiaj proponuję Wam ukiszenie kalafiora. Jeżeli macie wątpliwości, czy będzie Wam smakował, zróbcie pół kalafiora na próbę. Taki kalafior jest ukiszony po trzech dniach i według mnie jest wtedy najlepszy. Ma lekko słodkawy smak, jest chrupiący a jednocześnie delikatnie czuć go kiszonką. Z każdym kolejnym dniem kalafior nabiera kwaskowatego smaku ponieważ proces kiszenia postępuje. Chcąc go spowolnić możemy włożyć kiszone warzywa do lodówki. Tak zrobiłam z moim kalafiorem po pięciu dniach kiszenia. Przełożyłam różyczki do mniejszych słoiczków, zalałam wodą z kiszenia i zakręciłam słoiki. Kalafior oczywiście nadal się kisi, ale zmiany następują na tyle wolno, że zanim je dostrzeżemy kalafiora już nie będzie :)
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy dwie łyżki soli. Wodę odstawiamy do wystudzenia. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Dzielimy kalafiora na różyczki.
Do wyparzonego słoja wkładamy część kopru, różyczki kalafiora, wrzucamy obrany czosnek. Na wierzch układamy wianuszek z pozostałego kopru. Całość zalewamy
wcześniej przygotowaną i schłodzoną wodą. Słoik nakrywamy czystą ściereczką (u mnie sprawdza się ręcznik papierowy) i obwiązujemy sznureczkiem lub gumką.
Słój odstawiamy w ciepłe miejsce, pamiętając jednak, aby nie stał w pełnym słońcu.
Teraz już tylko pozostaje nam czekać. Tak jak wspomniałam wcześniej kalafiorka możemy zajadać po trzech dniach kiszenia. Świetnie sprawdzi się jako przekąska,
dodatek do obiadu lub składnik sałatki.
Smacznego.
Puree z kalafiora to wspaniała, wiosenna alternatywa dla tradycyjnego puree z...
Odsłon: 4049
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo...
Odsłon: 2614
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 153
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 524
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i...
Odsłon: 25
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10195
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 28
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 153
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 524
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i...
Odsłon: 25
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10195
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 28
Składniki
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy dwie łyżki soli. Wodę odstawiamy do wystudzenia. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Dzielimy kalafiora na różyczki. Do wyparzonego słoja wkładamy część kopru, różyczki kalafiora, wrzucamy obrany czosnek. Na wierzch układamy wianuszek z pozostałego kopru. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną i schłodzoną wodą. Słoik nakrywamy czystą ściereczką (u mnie sprawdza się ręcznik papierowy) i obwiązujemy sznureczkiem lub gumką. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce, pamiętając jednak, aby nie stał w pełnym słońcu. Teraz już tylko pozostaje nam czekać. Tak jak wspomniałam wcześniej kalafiorka możemy zajadać po trzech dniach kiszenia. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu lub składnik sałatki. Smacznego.
Przepisy Przetwory
Przetwory
OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ
Przetwory
Pomidory w zalewie własnej
Przetwory
Cukinia marynowana po francusku
Przetwory
Sałatka klasztorna do słoików
OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i...
Odsłon: 25
Pomidory w zalewie własnej
„Addio, pomidory” śpiewał przed laty Wiesław Michnikowski z Kabaretem Starszy...
Odsłon: 1116