Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 2062

Dodano:

Odsłon: 5248

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty znów staje się bardzo popularny i na nowo zostaje odkryty w kuchni. Topinambur ma wiele właściwości korzystnie wpływających na kondycję naszego organizmu: pozytywnie oddziałuje m.in. na układ nerwowy, trawienny oraz działanie mięśnia sercowego. Kiszony topinambur nie tylko jest bardzo smaczny, ale i prosty w wykonaniu. Idealnie zastąpi tradycyjne ogórki kiszone lub małosolne przy daniach z grilla.

Składniki

  • solanka: litr wody 1 łyżka soli morskiej
  • 1 kg bulw topinamburu
  • czosnek
  • świeże liście laurowe
  • Gorczyca
  • ziarna kolendry
  • Koperek
  • estragon
  • korzeń chrzanu
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kiszony topinambur

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę mieszamy z solą.
    Do wyparzonych słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym, pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki ziaren kolendry, gałązce kopru, pół łyżeczki suszonego estragonu i plasterku chrzanu. Do słoika wkładamy dokładnie wyszorowane bulwy topinamburu. Zalewamy solanką. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy na minimum tydzień do zakiszenia. Ukiszone przechowujemy w lodówce lub piwnicy.

    Tak przygotowany topinambur to wspaniały dodatek do kanapek, drugiego dań oraz dań z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 maja Ja, tzn. my zatrzymaliśmy się na ogórkach i pomidorach, a jak widać nie trzeba było ;)
Prawdę powiedziawszy, to wszystko można kisić, byleby wiedzieć jak :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń