Do góry

Przetwory Przepis na:

Kolorowe marynowane warzywa

Kolorowe marynowane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 2062

Dodano:

Odsłon: 9244

Pyszna, marynata warzywna idealna do dań z grilla. Inspiracją do jej wykonania była włoska Giardiniera. Do przygotowania tej sałatki tak na prawdę możecie użyć resztek warzyw, które macie w lodówce.

Składniki

  • mały kalafior
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 150 g brukselki, jak najmniejsze główki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • Czerwona cebula
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • Chili
  • pół szklanki soli morskiej
  • ząbek czosnku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Ziele angielskie
  • 2 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki oregano
  • zalewa proporcje: szklanka octu z białego wina lub jabłkowego szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki miodu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowe marynowane warzywa

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy, kroimy w dosyć drobne kawałki. Warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Woda powinna tylko pokryć warzywa. Mieszamy, żeby sól się roztopiła. Miskę z warzywami przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Warzywa dokładnie odcedzamy na sitku. Przekładamy je do słoików. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki oraz przyprawy.

  3. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy nią warzywa. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Warzywa gotowe są do jedzenia po 2-3 dniach. Tak przygotowane można przechowywać w lodówce klika tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń