Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w piwnicy musi być kompot zwłaszcza truskawkowy. Robię go odkąd pamiętam z babcinego przepisu. Jakiś czas temu troszkę go zmodyfikowałam dodając kilka listków mięty i sok z cytryny :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14845
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44332
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14845
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44332
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Składniki
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy truskawki, umyte listki mięty, sok z cytryny i ponownie czekamy do zagotowania całości. Jak tylko się zagotują zestawiamy garnek z ognia. Następnie do wymytych bardzo gorącą wodą i wysuszonych słoików 0,9 l przekładamy truskawki, które zalewamy ugotowanym kompotem (do ok. 2-3 cm poniżej wieczka) i dokładnie zakręcamy.
Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy 30 min. Następnie zostawiamy na ok. 1 - 1,5 godz. w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy je wieczkiem na dół na ściereczce i czekamy aż zupełnie ostygną. Po wystudzeniu sprawdzamy czy wszystkie dobrze się zamknęły. Układamy w piwnicy, spiżarni i czekamy na zimę :) Z przepisu wychodzi 7 słoików 0,9l.