Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w piwnicy musi być kompot zwłaszcza truskawkowy. Robię go odkąd pamiętam z babcinego przepisu. Jakiś czas temu troszkę go zmodyfikowałam dodając kilka listków mięty i sok z cytryny :)
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 492
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 301
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 963
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 206
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 732
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 492
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 301
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 963
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 206
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 732
Składniki
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy truskawki, umyte listki mięty, sok z cytryny i ponownie czekamy do zagotowania całości. Jak tylko się zagotują zestawiamy garnek z ognia. Następnie do wymytych bardzo gorącą wodą i wysuszonych słoików 0,9 l przekładamy truskawki, które zalewamy ugotowanym kompotem (do ok. 2-3 cm poniżej wieczka) i dokładnie zakręcamy.
Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy 30 min. Następnie zostawiamy na ok. 1 - 1,5 godz. w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy je wieczkiem na dół na ściereczce i czekamy aż zupełnie ostygną. Po wystudzeniu sprawdzamy czy wszystkie dobrze się zamknęły. Układamy w piwnicy, spiżarni i czekamy na zimę :) Z przepisu wychodzi 7 słoików 0,9l.