Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot ze śliwek to idealny sposób na zachowanie smaku dojrzałych owoców przez całą zimę. Śliwki z kompotu możesz wykorzystać w cieście z kruszonką, owsiance lub oblać je jogurtem i płynnym miodem. Dlaczego sugerujemy przygotować kompot z polówek owoców, a nie śliwek w całości? Jeśli używasz ekologicznych, niepryskanych owoców, możesz natknąć się na nieproszonych gości. Poza tym dzięki użyciu połówek śliwek zmieścisz więcej owoców w środku słoika. Ilość cukru do zrobienia syropu zależy od rodzaju śliwki. Im słodsze owoce, tym mniej cukru potrzebujesz. Kompot z kwaśnych śliwek wymaga nawet 500 g cukru na 1 litr wody. Zamiast cukru możesz użyć miodu, a dla podkręcenia smaku dodaj goździki, laskę cynamonu, wanilię lub ziarna kardamonu.
Dzisiaj chciałabym Was zaproponować kompot z suszu. Taki kompot z suszonych o...
Odsłon: 17501
Konfitura z aronii i śliwek, jest to konfitura z dużą ilością witamin i jest...
Odsłon: 9854
Dżem ze śliwek jest uniwersalnym dodatkiem do gofrów, naleśników, kruchego ci...
Odsłon: 4551
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 807
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 184
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 807
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 184
Składniki
Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia. Odstaw na bok. Możesz także wykonać syrop mieszając ciepłą, przegotowaną wodę z miodem. Umyj śliwki i za pomocą ostrego nożyka przekrawaj je na pół i usuwaj pestki.
Wkładaj połówki owoców do słoika, by sięgnęły połowy jego wysokości, a następnie zalewaj owoce ciepłym syropem. Jeśli chcesz nadać śliwkom korzennego akcentu, włóż do słoika kilka goździków, laskę cynamonu lub wanilii. Zamknij mocno słoiki i włóż do garnka, by je zapasteryzować. Proces powinien trwać 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmuj słoiki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Kompoty przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu przez całą zimę.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 326
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 195