Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura czereśniowa

Konfitura czereśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17940

Dodano:

Odsłon: 3238

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione ...

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 800 g cukru
  • 300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni)
  • 2 laski wanillii
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura czereśniowa

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
    Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
    Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 20 lipca 2017 Uwielbiam czereśnie, ale konfitury z nich jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować przepis:D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 20 lipca 2017 pysznie smak lata o każdej porze roku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń