Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą

Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 19923

Dodano:

Odsłon: 3271

Moja spiżarnia została wzbogacona przepyszną konfiturą z pomidorów. Czerwone skarby zamknięte w słoiku. Najlepiej sprawdzają się tu mięsiste pomidory, np. bawole serca lub malinowe. Nie można się oderwać od tej konfitury taka pyszna. Taką konfiturę robiła nam moja babcia, tylko że ona dodawała tylko cynamon. Skórka z jabłka to naturalna pektyna i tak właśnie robiła moja babcia.

Składniki

  • dojrzałe mięsiste pomidory ( bawole serca, malinowe ) 2 kg
  • cukier 800 - 900 g
  • goździki ok.40 sztuk
  • ziarna kolendry 2 łyżeczki ( lub w proszku ok. 1 łyżeczka )
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z bardzo dużego jabłka lub 2 mniejszych
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą

Przygotowanie

  1. Pomidory nacinamy na krzyż i partiami wkładamy do gorącej wody.
    Skórka ładnie odejdzie, pomidory kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne.
    Kawałki pomidorów przekładamy do sporego garnka o grubszym dnie i zasypujemy cukrem.
    Na początek weźmy 800 g cukru, zawsze możemy dodać.
    Gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut na małym ogniu.

  2. Dodajemy goździki i kolendrę, zdejmujemy pokrywkę i lekko zwiększamy płomień.
    Gotujemy 10 minut, dodajemy dość grubą i jak najdłuższą skórkę z jabłka i sok z cytryn, mieszamy.
    Mieszając gotujemy jeszcze ok 20 minut ( do zgęstnienia ).
    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy o odwracamy do góry dnem.

    PS. W czasie przekładania wyjmujemy skórki jabłka i można powyjmować goździki.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 września Pomidorów ci u nas dostatek ;) ... więc musimy taką zrobić, bo ten przepis jest przepyszny :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń