Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7717
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 250
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 561
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7717
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 250
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 561
Składniki
Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.
Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.
W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach. W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Mi zajęło to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.