Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 187
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 480
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2966
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 136
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 187
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 480
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2966
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 136
Składniki
Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.
Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.
W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach. W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Mi zajęło to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.