Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9972
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2593
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1733
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 652
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3843
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9972
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2593
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1733
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 652
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3843
Składniki
Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.
Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.
W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach. W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Mi zajęło to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.