Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 440
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 440
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Składniki
Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.
Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.
W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach. W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Mi zajęło to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.