Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna wersja konfitury truskawkowej, troszkę wzmocniona.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1432
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1432
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Składniki
Truskawki pozbawiłem ogonków, opłukałem w rumie. Ułożyłem na sicie. Zagotowałem gesty syrop, na wrzący wrzuciłem truskawki, gotowałem na silnym ogniu 5 minut, zestawiłem , zebrałem szumowiny, po 10 minutach jeszcze raz zagotowałem, odstawiłem, ponownie zagotowałem, ponownie zebrałem szumowiny i odstawiłem do następnego dnia. Zanim ostygną, trzeba potrząsać rondlem, dzięki temu truskawki wypełnią się sokiem. Na drugi dzień przełożyłem truskawki na talerz, sok przecedziłem przez płótno. Zagotowałem sok, włożyłem truskawki, wlałem rum (sporo), gdy zakipiały powinny być przejrzyste, a syrop w miarę gęsty. Jeśli ktoś nie lubi tak bardzo słodkiej konfitury, to można dodać sok z cytryny.