Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2156

Dodano:

Odsłon: 919

Obłędna w smaku konfitura z wiśni, pysznej czekolady, gorzkiego kakao i niezwykle aromatycznego cynamonu. Petarda smakowa. Można wprost wyjadać ze słoiczka. Idealna do deserów, naleśników, gofrów czy ciasteczek. Można i do lodów. Ja uwielbiam z domową bułeczką. Polecam każdemu. U mnie już został otworzony drugi słoiczek. Pysznych inspiracji życzę.

Składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 żelfix 2:1
  • 30 dag cukru
  • 1 mleczna czekolada
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy żelfix, zagotowujemy i gotujemy minutę, następnie wsypujemy cukier i gotujemy trzy minuty od zagotowania.

  2. Wiśnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich czekoladę połamaną na mniejsze kostki, cynamon i kakao, dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.

  3. Gorącą konfiturę rozlewamy do wyparzonych, czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Odstawiamy. Wystudzone przenosimy do spiżarni.

    Moje rady:
    Z tej receptury wyszło mi 6 słoiczków po 175 ml.
    Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.
    Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń