Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z jabłek

Konfitura z jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 878 Ocena: 16865

Dodano:

Odsłon: 2312

Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znam nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękuję siostrze za dostawę ( Łukasz).

Składniki

  • 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza )
  • półtora kg cukru
  • 3/4 l wody
  • 1 cytryna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura z jabłek

Przygotowanie

  1. Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
    Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 września 2018 pyszna konfiture.
Z niemieckich odmian lubie najbardziej Elstar albo zblizony smakiem Jonagold, ale to tylko dla amatorów slodko-kwasnych, soczystych twardych jablek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 września 2018 Cudowna! <3 Z takich "swoich" jabłuszek musi smakować obłędnie! :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 września 2018 Wspaniała konfitura,muszę tak zrobić bo jabłka obrodziły.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń