Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-08-2017
limited edition :) dla diabetyków i nie tylko, bo czarne owoce to właściwie jedyne nie zabronione, a wręcz wskazane w tym przypadku dla zdrowia; z dodatkiem naturalnych pektyn, bo podobno obniżają cholesterol :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5842
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5842
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
Składniki
1/2 ksylitolu wsypuję do umytych jeżyn i gotuję - odparowuję wodę, co trwa ok. kwadransa bo owoców jest mało przecieram przez sito, oddzielając pestki, aby konfitura była łagodna dla układu pokarmowego, lekkostrawna i zagotowuję przecier raz jeszcze 1/2 ksylitolu mieszam z pektyną i dodaję gotując jeszcze jakąś minutę - pektyna zagęszcza konfiturę słoiczek myję, wyparzam, wycieram jednorazowym ręcznikiem do sucha i napełniam konfiturą ...ups ...miało być 400g jeżyn a z 2 koszyczków wyszło pół słoiczka, ale nie szkodzi - odwracam zakręcony słoik do góry dnem (wycieram dokładnie gwint i zakręcam) i zostawiam do wystygnięcia - i już :)