Do góry

Przetwory Przepis na:

Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 5042

Dodano:

Odsłon: 413

To moja pierwsza próba z kiszeniem kumkwatów w solance, oparłam się więc na zewnętrznym przepisie (link na blogu). Dodatek soli wydaje mi się tu trochę zbyt duży, ale ktoś tak kisi i jemu smakuje, więc ja też robię tak samo. Raz kozie śmierć! Ewentualne modyfikacje będę wprowadzać następnym razem, może nawet dopiero za rok.

Składniki

  • ok. 200 g kumkwatów w całości
  • gwiazdka anyżu
  • 1-2 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • szklanka przefiltrowanej wody
  • bardzo płaska łyżka (15 ml) soli kamiennej – zważyłam, to jest 17 gramów
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i pozostaw solankę do wystudzenia.

  2. Owoce i przyprawy włóż do słoika o pojemności około 450 ml.

  3. Składniki w słoju zalej wystudzoną solanką i zamknij lub zakręć słoik. Warto zabezpieczyć składniki przed wypłynięciem, u mnie to mała zakrętka twist i dwa korki do karafki – tylko to zmieściło się do słoika. Ale zabezpieczenie dobrze się sprawdza.

  4. Postaw słoik w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Niech to będzie chłodna szafka albo miejsce w pobliżu zimnego okna, ale raczej chroń kiszonkę przed intensywnym światłem. Możesz np. osłonić słoik papierową torbą.

  5. Po upływie dwóch tygodni wstaw słoik z kiszonymi kumkwatami do lodówki. Teraz wreszcie możesz zacząć degustować kiszonkę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń