Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moja pierwsza próba z kiszeniem kumkwatów w solance, oparłam się więc na zewnętrznym przepisie (link na blogu). Dodatek soli wydaje mi się tu trochę zbyt duży, ale ktoś tak kisi i jemu smakuje, więc ja też robię tak samo. Raz kozie śmierć! Ewentualne modyfikacje będę wprowadzać następnym razem, może nawet dopiero za rok.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4156
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 136
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 645
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3485
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4156
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 136
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 645
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3485
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Składniki
Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i pozostaw solankę do wystudzenia.
Owoce i przyprawy włóż do słoika o pojemności około 450 ml.
Składniki w słoju zalej wystudzoną solanką i zamknij lub zakręć słoik. Warto zabezpieczyć składniki przed wypłynięciem, u mnie to mała zakrętka twist i dwa korki do karafki – tylko to zmieściło się do słoika. Ale zabezpieczenie dobrze się sprawdza.
Postaw słoik w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Niech to będzie chłodna szafka albo miejsce w pobliżu zimnego okna, ale raczej chroń kiszonkę przed intensywnym światłem. Możesz np. osłonić słoik papierową torbą.
Po upływie dwóch tygodni wstaw słoik z kiszonymi kumkwatami do lodówki. Teraz wreszcie możesz zacząć degustować kiszonkę. Smacznego!