Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moja pierwsza próba z kiszeniem kumkwatów w solance, oparłam się więc na zewnętrznym przepisie (link na blogu). Dodatek soli wydaje mi się tu trochę zbyt duży, ale ktoś tak kisi i jemu smakuje, więc ja też robię tak samo. Raz kozie śmierć! Ewentualne modyfikacje będę wprowadzać następnym razem, może nawet dopiero za rok.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5477
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8814
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7652
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5231
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5477
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8814
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7652
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5231
Składniki
Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i pozostaw solankę do wystudzenia.
Owoce i przyprawy włóż do słoika o pojemności około 450 ml.
Składniki w słoju zalej wystudzoną solanką i zamknij lub zakręć słoik. Warto zabezpieczyć składniki przed wypłynięciem, u mnie to mała zakrętka twist i dwa korki do karafki – tylko to zmieściło się do słoika. Ale zabezpieczenie dobrze się sprawdza.
Postaw słoik w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Niech to będzie chłodna szafka albo miejsce w pobliżu zimnego okna, ale raczej chroń kiszonkę przed intensywnym światłem. Możesz np. osłonić słoik papierową torbą.
Po upływie dwóch tygodni wstaw słoik z kiszonymi kumkwatami do lodówki. Teraz wreszcie możesz zacząć degustować kiszonkę. Smacznego!