Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy. Ja zrobiłam jeden słoik z zakupionych 20 dag kurek.
Kurki we własnym sosie.
Składniki
- grzyby kurki 20 dag
- sól do smaku (płaska mała łyżeczka)
- ziele angielskie 4-5 ziaren
- liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży
- Woda 250 ml
Składniki
- grzyby kurki 20 dag
- sól do smaku (płaska mała łyżeczka)
- ziele angielskie 4-5 ziaren
- liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży
- Woda 250 ml
Etapy przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasek z grzybów. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoiczka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczek i pasteryzujemy go 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczek studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3552
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 98
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6326
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 30
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3552
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 98
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6326
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 30
Składniki
- grzyby kurki 20 dag
- sól do smaku (płaska mała łyżeczka)
- ziele angielskie 4-5 ziaren
- liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży
- Woda 250 ml
Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasek z grzybów. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoiczka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczek i pasteryzujemy go 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczek studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki.
A ja pracowicie czyszczę z pisku pędzelkiem. I po co? Super przepis.