Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy ser na świecie, czyli labneh wywodzi się z Grecji, ale każdy z nas może go zrobić samodzielnie w domu poprzez oddzielenie serwatki od jogurtu greckiego. Dobry do kanapek oraz naleśników.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26686
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 168
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 35
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26686
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 168
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 35
Składniki
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.
Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.