Najprostszy ser na świecie, czyli labneh wywodzi się z Grecji, ale każdy z nas może go zrobić samodzielnie w domu poprzez oddzielenie serwatki od jogurtu greckiego. Dobry do kanapek oraz naleśników.
Labneh - ser z jogurtu greckiego
Składniki
- duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: zioła lub przyprawy
Składniki
- duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: zioła lub przyprawy

Etapy przygotowania
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.

Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17944

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 141

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2534

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 425
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17944

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 141

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2534

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 425



Składniki
- duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: zioła lub przyprawy
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.
Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.
Muszę zrobić,zastąpię jogurt grecki innym.Od kiedy zniknął krzyż z kościoła na naklejce nie kupuję wyrobów greckich.
prawdziwie domowy :)
Muszę zrobić taki serek :)
Pyszny serek i co ważne, zrobiony z matematyczną dokładnością :D
Pyszny delikatny serek:)