Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka pieczona, pozbawiona skórki, marynowana w łagodnej słodko-ostrej marynacie, pasteryzowana. Delikatna w smaku, łatwiej strawna od tradycyjnej po prostu pyszna. Idealna na kanapki, doskonała do sałatki, fajny dodatek do zup i sosów.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona i układamy na blaszce skórką do góry. Skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy ok. 20 min - do czasu aż skórka się pomarszczy i mocno ściemnieje. Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika i nakrywamy np. torbą foliową. Odstawiamy do wystudzenia a następnie obieramy ze skórki i kroimy w paski. Z przygotowanych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestygnięcia. Do przygotowanych słoików wkładamy przyprawy:rozkruszony liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę i układamy paski papryki. Pieczona papryka jest bardzo "lejąca" :w słoiku mieści się jej dużo i kawałki mocno przylegają do siebie, dlatego po włożeniu kilku kawałków wlewamy trochę zalewy /by każdy kawałek warzywa był zalany marynatą a między kawałkami nie było powietrza/. Napełnione słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.