Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak uwięzić smak lata w słoiku? Czy można nawet zimą cieszyć się słodkim i aromatycznym smakiem pomidorów, papryki i cukinii? Oczywiście! Oto przepis na letnie leczo do słoików, dzięki któremu możesz sięgnąć po to danie, ilekroć najdzie cię na nie ochota. Świetnie nada się jako samodzielna potrawa, ale także jako baza do zup i sosów. Warto poświecić teraz czas, aby w zimie móc rozkoszować się tym smakiem.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 117
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 117
Składniki
Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Papryki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usuń pestki i błony. Cukinie umyj i pokój w półplasterki.
Pomidory umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż je do dużego garnka. Pomidory gotuj na średnim ogniu przez 3 godziny. Do garnka dodaj olej, cukier, sól i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Trzymaj całość na ogniu przez kolejne 15 minut. Leczo dopraw do smaku pieprzem i ostrą papryką w proszku.
Przełóż potrawę do wyparzonych wcześniej słoików. Wstaw je do bardzo dużego garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do około 2/3 wysokości.
Słoiki półlitrowe sterylizuj przez ok. 15 minut, a litrowe przez 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z garnka, zakręć mocno zakrętkami i postaw do góry dnem. Dla lepszego rezultatu możesz przykryć je też grubym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Leczo do słoików możesz przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy, w suchym i chłodnym miejscu.