Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Leczo do słoików na zimę z fasolką szparagową – domowe przetwory
  • Przetwory
  • Przepis na
Odsłon: 9540 18.08.2021

Leczo do słoików na zimę z fasolką szparagową – domowe przetwory

do 60 min
60 min
>6 osób
>6 os.
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa

Witam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać przed podaniem. Polecam wypróbować przepis , bo naprawdę warto.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Owsianka z burakami

Śniadania Owsianka z burakami

Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...

  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Buraki
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Płatki
  • Owsianki

Odsłon: 110

do 30 min 30 min
3
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Sos wieprzowy z ziemniakami.

Dania główne Sos wieprzowy z ziemniakami.

Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 447

> 60 min >60 min
2
Bobby
Bobby
Przekąski

Figowa przekąska

Przekąski Figowa przekąska

Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.

  • Polska
  • Owoce
  • Figi
  • Ser
  • Sery pleśniowe

Odsłon: 187

do 15 min 15 min
3

Przepis dnia

Paulinkapichci
Paulinkapichci
Przekąski

Ekspresowe rogaliki- pizza

Przekąski Ekspresowe rogaliki- pizza

Ich przygotowanie to dosłownie 10 min + pieczenie. Bardzo smaczne i sycące,...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Pizze
  • Ciasta
  • Rogaliki
  • Jajka

Odsłon: 3552

do 30 min 30 min
11
wmk
wmk
Przetwory

Pikle z ogórków w/g przepisu mojej mamy.

Przetwory Pikle z ogórków w/g przepisu mojej mamy.

Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 115

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Desery

Ciasto śnieżny puch

Desery Ciasto śnieżny puch

Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 344

do 60 min 60 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Owsianka z burakami

Śniadania Owsianka z burakami

Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...

  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Buraki
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Płatki
  • Owsianki

Odsłon: 110

do 30 min 30 min
3
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Sos wieprzowy z ziemniakami.

Dania główne Sos wieprzowy z ziemniakami.

Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 447

> 60 min >60 min
2
Bobby
Bobby
Przekąski

Figowa przekąska

Przekąski Figowa przekąska

Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.

  • Polska
  • Owoce
  • Figi
  • Ser
  • Sery pleśniowe

Odsłon: 187

do 15 min 15 min
3

Przepis dnia

Paulinkapichci
Paulinkapichci
Przekąski

Ekspresowe rogaliki- pizza

Przekąski Ekspresowe rogaliki- pizza

Ich przygotowanie to dosłownie 10 min + pieczenie. Bardzo smaczne i sycące,...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Pizze
  • Ciasta
  • Rogaliki
  • Jajka

Odsłon: 3552

do 30 min 30 min
11
wmk
wmk
Przetwory

Pikle z ogórków w/g przepisu mojej mamy.

Przetwory Pikle z ogórków w/g przepisu mojej mamy.

Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 115

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Desery

Ciasto śnieżny puch

Desery Ciasto śnieżny puch

Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 344

do 60 min 60 min
1
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker

Leczo do słoików na zimę z fasolką szparagową – domowe przetwory

Autor:
UwagaBabciaEwa
do 60 min
>6 osób

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 5 słoików 900 ml, garnek o pojemności 5-6 litrów
  • około 1 kg cukinii
  • około 1 kg fasolki szparagowej
  • około 1 ½ kg pomidorów (użyłam lima)
  • 2 cebule – około 300 gramów
  • około 1 kg papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • do smaku dodałam: 2 łyżeczki z górką papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki z górką lubczyku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, papryka ostra, sól – co najmniej 2 łyżeczki
  • 2 listki laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego (w zależności od wielkości)
  • około 1 płaskiej łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • do gotowania fasolki: około 1 litr wody, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • oraz do duszenia: około 50 ml oleju i około 50 ml wody

Sposób przygotowania:

1

Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli są włókna to je usuwam. Fasolkę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu i zalewam wodą. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 10 minut, następnie odcedzam.

2

W tym czasie gdy gotuję fasolkę, pokroję pozostałe składniki na leczo: Cebulę kroję na cienkie plasterki, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do cebuli. Czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję na mniejsze kawałki. Sparzone pomidory obieram ze skórki, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

3

Przygotowanie lecza: Do garnka wlewam olej, wodę, dodaję cebulę, paprykę i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję cukinię, pomidory, czosnek, przyprawy, mieszam i duszę jeszcze około 5 minut (pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając). Na koniec dodaję fasolkę, mieszam i dusze całość około 15 minut do miękkości warzyw (pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając). Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

4

Tak przygotowane leczo, przekładam gorące do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram, mocno zakręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Słoiki nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – następnie przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.

5

Pasteryzacja: Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały lub dla pewności, to możemy je pasteryzować, na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 20 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Leczo jest gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki