Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to podstawowa baza, do której po odgrzaniu będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, pierś z kurczaka czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczywa.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3089
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 138
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3089
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 138
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowujemy składniki: pomidory myjemy, nacinamy na krzyż na czubku i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy wodę w osobnym naczyniu i wrzącą zalewamy pomidory. We wrzątku trzymamy ok 2 minuty ( zależy od pomidorów - sprawdzamy, czy skórka łatwo da się ściągnąć ), a następnie odcedzamy, albo wyławiamy pomidory łyżką cedzakową. Ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twardszą część od ogonka. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy ok 7 - 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Gdy nieco przestygną wraz z sokiem cedzimy przez sito i przecieramy
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na grubsze plasterki, a te z kolei na 4 części
Cebulę kroimy w kostkę
W dużym garnku, najlepiej o szerokim dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy - łatwiej zmięknie, i smażymy do zeszklenia często mieszając, aby cebula nie zbrązowiała
Gdy cebula jest zeszklona dorzucamy do niej paprykę i znów bardzo delikatnie solimy. Mieszamy i dusimy ok 10- 15 minut mieszając od czasu do czasu mieszając ( papryka ma być jeszcze twarda )
Po tym czasie do papryki dolewamy przetarte przez sito pomidory i dusimy 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 - 7 minut, aż cukinia nieco zmięknie, ale warzywa mają być jeszcze jędrne
Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy. Chwilkę gotujemy, a następnie leczem napełniamy wysterylizowane słoiki ( u mnie jeszcze ciepłe z piekarnika ) i zakręcamy
Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką w wodzie o temp ok 85 - 90 stopni ok 20 minut. Woda, do której wkładamy słoiki powinna mieć mniej więcej temperaturę zawartości słoików
Z podanej ilości składników wyszło 6 słoików po 500 g czyli ok 0,5 litrowych i zostało jeszcze troszkę na obiad :-)