Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do rozgrzewającej herbaty lub drinka.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2948
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 451
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2517
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2948
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 451
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2517
Składniki
Limonki sparzamy i dokładnie szorujemy. Kroimy w plasterki. Słoik oraz nakrętkę wyparzamy. Do środka układamy plasterki limonek, dosypujemy goździki i kardamon. Jeśli nie macie kardamonu w ziarnach, możecie dodać kardamon zmielony. Całość zalewamy rumem tak, aby owoce nie wystawały. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do przegryzienia. Opcjonalnie do słoika można też dodać słodzidła - cukru lub miodu.