Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna marmolada z jabłek, idealna na kanapki, do naleśników , ciasta i zapiekanego ryżu. Na ciepło i na zimno.
Garnek, nóż, szpatułka do mieszania, słoiki czyste i wyparzone
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4790
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 625
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4790
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 625
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe części, część nasienną wyrzucamy. Polewamy jabłka sokiem z cytryny aby nie zczerniały.
Połowę jabłek dodaję do rondla i smażę, co chwilę mieszając ponieważ jabłka łatwo przywierają do dna. Dolewam wodę i smażę około 10 min.
Dodaję stopniowo cukier, resztę jabłek i cynamon. Smażę około 30 min, aż zrobi się gęsta jednolita masa.
Gdy masa już jest gęsta i jednolita przekładam ją do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamykam słoiki i od razu ustawiam je do góry dnem.
Ja pasteryzuję ale nie jest to wymagane. Na dno garnka władam tekturową kartkę lub ścierkę żeby słoiki podczas gotowania się nie potłukły. Wkładam słoiki z marmoladą do garnka z wodą tak żeby w 3/4 były zalane wodą i gotuję. Od momentu wrzenia 15 min. Po czym wyłączam i staram się gorące wyciągnąć rękawicami do gotowania i ustawiam do góry dnem. Zostawiam do ostygnięcia. Następnie przekładam do spiżarni. Tak przygotowane mogą stać nawet rok.