Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana marynowana cukinia po królewsku będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pikli z ogórków. Cienkie plasterki cukinii świetnie sprawdzą się w roli dodatku do kanapek lub sałatek. Możesz również podać je jako samodzielną przekąskę na imprezach.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 263
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 340
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 263
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 340
Składniki
Przygotuj cukinie. Najpierw umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój je wzdłuż za pomocą ostrego noża. Następnie pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić obieraczką do warzyw.
Do każdego słoika, suchego i wyparzonego, przełóż plasterki cukinii. Możesz je efektownie złożyć w rulon. Wtedy też łatwiej będzie Ci przygotować finezyjne dania. W każdym naczyniu cukinia powinna być ułożona ciasno.
Obierz czosnek i posiekaj go na plastry. W każdym słoiku umieść po około 1 ząbku oraz po dwie gałązki kopru. Wciśnij go pomiędzy plasterki. Wsyp też gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Dodaj liść laurowy.
Przygotuj teraz zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę przelej do słoików aż po sam wierzch. Mocno zakręć każde naczynie.
W końcowym etapie ułóż bawełnianą ściereczkę na dnie garnka z szerokim dnem. Wlej wodę do połowy wysokości i zagotuj. Przenieś słoiki i pasteryzuj około 15 minut. Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odczekaj aż ostygną. Wtedy przenieś cukinię marynowaną do suchego, ciemnego i chłodnego miejsca.