Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana marynowana cukinia po królewsku będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pikli z ogórków. Cienkie plasterki cukinii świetnie sprawdzą się w roli dodatku do kanapek lub sałatek. Możesz również podać je jako samodzielną przekąskę na imprezach.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12319
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12319
Składniki
Przygotuj cukinie. Najpierw umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój je wzdłuż za pomocą ostrego noża. Następnie pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić obieraczką do warzyw.
Do każdego słoika, suchego i wyparzonego, przełóż plasterki cukinii. Możesz je efektownie złożyć w rulon. Wtedy też łatwiej będzie Ci przygotować finezyjne dania. W każdym naczyniu cukinia powinna być ułożona ciasno.
Obierz czosnek i posiekaj go na plastry. W każdym słoiku umieść po około 1 ząbku oraz po dwie gałązki kopru. Wciśnij go pomiędzy plasterki. Wsyp też gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Dodaj liść laurowy.
Przygotuj teraz zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę przelej do słoików aż po sam wierzch. Mocno zakręć każde naczynie.
W końcowym etapie ułóż bawełnianą ściereczkę na dnie garnka z szerokim dnem. Wlej wodę do połowy wysokości i zagotuj. Przenieś słoiki i pasteryzuj około 15 minut. Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odczekaj aż ostygną. Wtedy przenieś cukinię marynowaną do suchego, ciemnego i chłodnego miejsca.