Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana papryka do słoików jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Wyjątkowym smakiem można cieszyć się już po 2 dniach od przyrządzenia. Warzywa są chrupiące, lekko ostre w smaku, przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy sałatek, ale także do deski serów czy wędlin. Możesz z powodzeniem podać je do obiadu czy gorącej kolacji. Pamiętaj tylko, by przygotować więcej słoików, bo te papryki marynowane znikną w mgnieniu oka!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę lub piórka. Świeże zioła posiekaj.
Do czystych i wypasteryzowanych słoików powkładaj dość ciasno: paprykę, cebulę i zioła. W małym rondelku umieść: wodę, ocet, cukier, sól, rozgniecione ząbki czosnku, gorczycę i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gorącym płynem zalej warzywa w słoikach. Dociśnij je łyżką i postukaj w słoiki, by uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
Słoiki szczelnie zakręć i włóż do lodówki. Możesz je także zapasteryzować w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza przez 30 minut lub gotując w garnku przez 20 minut.
Marynowana papryka jest gotowa do spożycia już po 2 dniach. Po otwarciu lub bez pasteryzacji przechowuj w lodówce do 2 miesięcy. Podawaj do kanapek, sałatek, przystawek.