Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana papryka w zalewie octowej na zimę.

Marynowana papryka w zalewie octowej na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1811 Ocena: 29294

Dodano:

Odsłon: 3627

Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.

Składniki

  • Składniki na 6 litrowych słoików:
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg papryki żółtej
  • 0,5 cebuli (po 2 plastry na słoik)
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 łyżki stołowej soli
  • 6 szklanek wody
  • 9 łyżek stołowych cukru
  • Do każdego słoika wkładam:
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowana papryka w zalewie octowej na zimę.

Przygotowanie

  1. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski, . Do każdego słoika włożyć listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, czosnek i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Do każdego słoja wkładamy po dwa plastry cebuli. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładam do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń