Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane grillowane warzywa

Marynowane grillowane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 541

Grillowane warzywa zamarynowane w słodko-kwaśnej zalewie to bardzo smaczna propozycja na zamknięcie smaku warzyw na zimę.

Składniki

  • ilość warzyw dowolna:
  • papryka czerwona
  • żółta młoda cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek około łyżeczki
  • olej rzepakowy około 5-6 łyżek
  • skórka otarta z cytryny
  • zalewa: 100 ml octu z białego wina 300 ml wody 2-3 łyżki miodu sól morska
  • na każdy słoik:
  • liść laurowy
  • łyżka natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki gorczycy
  • pół łyżeczki kozieradki
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane grillowane warzywa

Przygotowanie

  1. Warzywa cebulę i cukinię kroimy w plasterki. Paprykę w kawałki. Olej rzepakowy mieszamy z czosnkiem pokrojonym w plasterki, tymiankiem i skórką cytrynową. Warzywa przekładamy do oleju z przyprawami. Warzywa nacieramy mieszanką oleju i przypraw. Odstawiamy na kilka minut. Warzywa grillujemy. Z papryki po grillowaniu zdejmujemy skórkę.
    Do każdego słoika wkładamy przyprawy oraz grillowane warzywa. Wlewamy też olej z przyprawami, który został od marynowania warzyw.
    Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Słoiki powinny się zassać. Nie trzeba ich pasteryzować. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach przechowywania warzywa są gotowe do jedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń