Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały przepis Docherro, przypomniał mi , że właśnie teraz jest najlepsza pora na zamarynowanie liści winogron. Są idealne do śródziemnomorskich gołąbków, obłożenia ryby lub mięsa. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kiszone-liscie-winogrona,189420,docherro.html
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Składniki
* Uwaga! najpierw trzeba zrobić próbną wersję, małej ilości aby sprawdzić czy dane liście nadają się do marynaty. Nie wszystkie gatunki są odpowiednie, są zbyt twarde lub zbyt miękkie, wtedy trzeba przedłużać lub skracać czas pasteryzacji i gotowania. Po przycinaniu winogron należy odciąć większe liście i je opłukać.
Trzeba je ulżyć na sobie, zwinąć w rulon i wcisnąć do słoika. Dodałam też czosnek, chili, ziele i liść angielski.
Zalewę przygotowałam z soli, wody filtrowanej i 1/10 części octu winnego, Spirytusowego trzeba byłoby dać dwa razy mniej. Liście zabezpieczyłam wykałaczkami aby nie podniosły się po pasteryzacji. Liście zalałam zimną zalewą, zakręciłam i wstawiłam do zimnej wody do pasteryzacji. Od zagotowania pasteryzowałam 15 minut. *Pasteryzacja: Słoiki wkłada się na ściereczce do garnka, z zimną wodą jeśli zalewa była zimna, a do gorącej, jeśli była gorąca. Poziom wody powinien sięgać do poziomu zawartości w słoikach. Najlepiej jest zostawić słoiki w garnku po zakończeniu gotowania. Ale nic się nie stanie jak się je wyjmie. Można dla pewności jeszcze lekko dokręcić nakrętki. * Jeśli coś pójdzie nie tak ze smakiem zalewy to zawsze można liście przed użyciem wymoczyć.
Smacznego :)