Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane ogórki to tradycyjne przetwory z zalewą octową. Szybko je przygotujesz i możesz dodawać do obiadów czy kolacji przez całą zimę.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25884
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3056
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25884
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3056
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Składniki
Ogórki umyj i zalej zimną wodą. W tym czasie przygotuj i wyparz słoiki, najlepiej litrowe.
Do garnka wlej wodę, ocet, a także wsyp cukier oraz sól. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a po tym czasie zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez 7 minut. Ściągnij zalewę z palnika i odłóż do ostudzenia.
W tym czasie do każdego słoika wrzuć łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu, koper włoski, kawałek chrzanu, kawałek czosnku. Ogórki ułóż ciasno w słoikach. Zalej przestudzoną zalewą. Wlej jej tyle, by całkowicie przykryć ogórki. Zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą a zakrętką. Zakręć słoiki i zapasteryzuj.
Po wyciągnięciu słoików z garnka, połóż do góry dnem i zakryj ściereczką bawełnianą. Ogórki będą gotowe do spożycia po kilku dniach. Część ostudzonych słoików możesz wynieść do chłodnego, suchego i zacienionego miejsca, takiego jak piwnica czy spiżarnia.