Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 239
Królowa grilla :)
Odsłon: 59
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 55
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 60
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 239
Królowa grilla :)
Odsłon: 59
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 55
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 60
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Składniki
zalewa: Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.