Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane ogórki z papryczkami chili na zimę.

Marynowane ogórki z papryczkami chili na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1812 Ocena: 29325

Dodano:

Odsłon: 535

Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.

Składniki

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • papryczki chili 6 szt.
  • ocet 10 % 2 szklanki
  • woda 8 szklanek
  • cukier 7 łyżek
  • sól 2 łyżki
  • Liść laurowy 6 szt.
  • Ziele angielskie 30 szt.
  • Gorczyca 3 łyżeczki
  • marchew plasterki 24 szt.
  • czosnek 12 ząbków
  • korzeń chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowane ogórki z papryczkami chili na zimę.

Przygotowanie

  1. zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem.

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń