Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4805
Dodano: 21.11.2018
Odsłon: 2491
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Spodobał mi się ten przepis szczególnie z jednego powodu. Otóż – całą marynatę przygotowuje się w jednym garnku, więc nie trzeba precyzyjnie celować w ilość potrzebnej zalewy. To naprawdę bardzo praktyczne rozwiązanie!
Obgotowane opieńki włóż do odpowiednio dużego garnka, dodaj gorącą wodę, łyżkę cukru, marchew, cebulę i czosnek.
Gotuj przez 2-3 minuty, dodaj goździki, ziele angielskie (ewentualnie pieprz), listki laurowe i sól.
Zagotuj i dodaj odmierzoną ilość octu. Ja użyłam około 3/4 szklanki, ale moje grzybki są dość mało kwaśne, łagodne w smaku. Jeśli wolisz bardziej wyraziste marynaty, użyj więcej octu jabłkowego albo ostatecznie zastąp go spirytusowym (co odradzam z całego serca, bo ocet spirytusowy to nic zdrowego). Wszystko razem gotuj przez 20 minut pod pokrywką, spróbuj jeszcze, czy smak zalewy Ci odpowiada. Bo może trzeba dodać odrobinę soli, cukru lub octu?
Na koniec rozlej gotową gorącą marynatę do wyparzonych słoików, od razu zamykaj szczelnie. Słoików nie trzeba dodatkowo pasteryzować.
Z podanej proporcji uzyskałam 6 słoików po około 300-350 ml (taka słoikowa zbieranina, jak zwykle pod koniec sezonu).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 22 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
U mnie dzisiaj solone, uwielbiam. Musze kiedys zamarynowac :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz