Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane patisony wspaniale prezentują się na stole ze względu na swój nietypowy kształt. Jeśli masz w swoim ogrodzie te ciekawe warzywa, koniecznie przygotuje je na zimę. Marynowane patisony mogą być dodatkiem do dań obiadowych lub samodzielną przekąską. Wybierz tylko drobne warzywa, a będą chrupiące. Większe patisony mają w środku duże nasiona i łatwo stają się miękkie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13092
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2474
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3610
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4499
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13092
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2474
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3610
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4499
Składniki
Przygotuj marynatę: wodę, ocet, sól i cukier wlej do garnka, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Umyj patisony. Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki. Na dno czystych, wyparzonych słoików wrzuć kilka kulek ziela angielskiego, po 2 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku i kilkanaście ziaren gorczycy. Napełniaj słoiki patisonami, a w przestrzenie pomiędzy włóż kilka krążków cebuli. Zalej słoiki zimną marynatą tak, by zakryła poziom warzyw. Jeśli zabrakłoby marynaty – uzupełnij słoiki wodą. Zakręcaj mocno słoiki i pasteryzuj 5-7 minut od momentu zagotowania wody.
Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z patisonami, odstaw na ręcznik i pozwól w pełni zastygnąć. Patisony są gotowe do jedzenia na drugi dzień, lecz możesz też je przechowywać całą zimę w spiżarni lub piwnicy.