Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane pomidorki

Marynowane pomidorki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 5544

Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie, warto przygotować na zimę do spiżarki jako dodatek do różnych dań.

Składniki

  • 1 kg pomidorów koktajlowych •
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • Składnik na zalewę
  • 4 szk. wody
  • 1 szk. octu 10%
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowane pomidorki

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.

  2. 2. Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.

  3. 3. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy do chwili zagotowania.
    4. Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
    5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

  4. 6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    7. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 lipca Ty tu piszesz o zimie, a ja to zjadam na bieżąco ;) Teraz jest wysyp tych pomidorków i czasem połowę zjadamy na działce, a w domu i tak jest co robić. Szkoda, że nie może tak być przez cały rok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń