Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane pomidorki koktajlowe

Marynowane pomidorki koktajlowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 2196

Pomidorki możemy wykorzystać na bardzo różne sposoby, ja dzisiaj postanowiłam je zamknąć w słoiczku. Z podanych składników wykonamy 2 słoiczki. Później takie zamarynowane pomidorki możemy dodać jako przekąska, do sałatek, dań głównych i mięsa. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Są bardzo zdrowe więc warto jeść je jak najczęściej.

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • sól
  • suszony tymianek, bazylia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorki koktajlowe dokładnie opłukujemy i osuszamy. Nakłuwamy i przekładamy do miski. Zasypujemy solą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.



  2. Pomidorki opłukujemy na sicie i przekładamy do słoików, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, po pół łyżeczki bazylii i tymianku. Czosnek obieramy i kroimy w słupki albo plasterki, dodajemy do słoików.

  3. ZALEWA:

    Do garnka wlewamy wodę (ilości wody w zależności jak duże są słoiki), dodajemy cukier i ocet. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotową zalewę wlewamy do słoiczków, zakręcamy odwracamy do góry dnem.

  4. PASTERYZACJA:

    Słoiki wstawiamy do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę do połowy wysokości słoika. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy przez 3 min. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń