Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 236
Dodano: 15.09.2018
Odsłon: 2770
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Pomidorki koktajlowe dokładnie opłukujemy i osuszamy. Nakłuwamy i przekładamy do miski. Zasypujemy solą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pomidorki opłukujemy na sicie i przekładamy do słoików, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, po pół łyżeczki bazylii i tymianku. Czosnek obieramy i kroimy w słupki albo plasterki, dodajemy do słoików.
ZALEWA:
Do garnka wlewamy wodę (ilości wody w zależności jak duże są słoiki), dodajemy cukier i ocet. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotową zalewę wlewamy do słoiczków, zakręcamy odwracamy do góry dnem.
PASTERYZACJA:
Słoiki wstawiamy do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę do połowy wysokości słoika. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy przez 3 min. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)