Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane warzywa to idealna propozycja na zimę. Przetwory pozwalają zamknąć smaki lata w słoikach i wracać do nich, ilekroć masz ochotę. Dużą zaletą tego przepisu jest dowolność w wyborze warzyw, ale także i przypraw czy ziół. Zalewa jest uniwersalna i sprawdzi się do wszystkich darów natury.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242840
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242840
Składniki
Przygotuj warzywa. Umyj je dobrze i pokrój w paski, ćwiartki i połówki. Jeśli używasz kalafiora, podziel go na mniejsze różyczki. Rzodkiewkę podziel na połowy.
Na podaną porcję warzyw powinny wystarczyć 4 duże, litrowe słoiki. Wypasteryzuj je w garnku lub piekarniku. Rozdziel między nie równomiernie czarny pieprz, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i ząbki czosnku. Włóż też po kilka gałązek koperku.
Do słoików upakuj ciasno przygotowane warzywa. Możesz je wymieszać, a możesz poukładać je strefowo. Nie ma to żadnego znaczenia.
W dużym garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Doprowadź mieszankę do wrzenia na małym ogniu.
Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików. Jeśli jej zabraknie, możesz spokojnie uzupełnić niedobór przegotowaną wodą. Warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem. Postukaj mocno słoikiem o blat kuchenny, by ewentualne bąbelki powietrza uleciały.
Zakręć mocno słoiki i wstaw do rozgrzanego na 110 st. Celsjusza piekarnika. Pasteryzuj marynowane warzywa przez ok. 15 minut.
Słoiki wyjmij i postaw na blacie kuchennym do góry dnem. Całkowicie ostudź. Po odwróceniu, zakrętka powinna być zassana i wklęsła.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.