Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane warzywa to idealna propozycja na zimę. Przetwory pozwalają zamknąć smaki lata w słoikach i wracać do nich, ilekroć masz ochotę. Dużą zaletą tego przepisu jest dowolność w wyborze warzyw, ale także i przypraw czy ziół. Zalewa jest uniwersalna i sprawdzi się do wszystkich darów natury.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4603
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4603
Składniki
Przygotuj warzywa. Umyj je dobrze i pokrój w paski, ćwiartki i połówki. Jeśli używasz kalafiora, podziel go na mniejsze różyczki. Rzodkiewkę podziel na połowy.
Na podaną porcję warzyw powinny wystarczyć 4 duże, litrowe słoiki. Wypasteryzuj je w garnku lub piekarniku. Rozdziel między nie równomiernie czarny pieprz, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i ząbki czosnku. Włóż też po kilka gałązek koperku.
Do słoików upakuj ciasno przygotowane warzywa. Możesz je wymieszać, a możesz poukładać je strefowo. Nie ma to żadnego znaczenia.
W dużym garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Doprowadź mieszankę do wrzenia na małym ogniu.
Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików. Jeśli jej zabraknie, możesz spokojnie uzupełnić niedobór przegotowaną wodą. Warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem. Postukaj mocno słoikiem o blat kuchenny, by ewentualne bąbelki powietrza uleciały.
Zakręć mocno słoiki i wstaw do rozgrzanego na 110 st. Celsjusza piekarnika. Pasteryzuj marynowane warzywa przez ok. 15 minut.
Słoiki wyjmij i postaw na blacie kuchennym do góry dnem. Całkowicie ostudź. Po odwróceniu, zakrętka powinna być zassana i wklęsła.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.