Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne maślaczki w zalewie octowej z czosnkowym posmakiem:) Jak to często bywa przepis wyszedł przez przypadek a okazał się prawdziwym przysmakiem. Nazbierałam grzybów i okazało się, że nie mam cebuli więc zastąpiłam ją czosnkiem.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 213
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 122
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27948
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 213
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 122
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27948
Składniki
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem i odstawiamy. Maślaki oczyszczamy - ja obrałam je ze skóry żeby pozbyć się śluzu /a było go naprawdę dużo/, liści i igieł z drzew. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól /1 łyżka soli na 1 litr wody/ i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i -jeśli jest dużo piany - przepłukujemy. Do każdego słoika dajemy przyprawy i 2-3 plastry czosnku. Wkładamy po łyżce grzybów i wlewamy trochę zalewy, ponownie wkładamy grzyby i znów zalewa itd. Jeśli od razu napełnimy słoiki grzybami i zbiją się one w jedną całość a potem wlejemy zalewę może ona nie wpłynąć między maślaki i nie przejdą one octowym smakiem. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10-12 min., odstawiamy do góry dnem do wystudzenia a potem przechowujemy w chłodnym miejscu.