Do góry

Przetwory Przepis na:

Maślaki marynowane z czosnkiem

Maślaki marynowane z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 5012

Dodano:

Odsłon: 321

Przepis na smaczne maślaczki w zalewie octowej z czosnkowym posmakiem:) Jak to często bywa przepis wyszedł przez przypadek a okazał się prawdziwym przysmakiem. Nazbierałam grzybów i okazało się, że nie mam cebuli więc zastąpiłam ją czosnkiem.

Składniki

  • maślaki
  • zalewa:
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 4 szklanki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • cukier 1/3 szklanki
  • do każdego słoika /ok. 250 ml/:
  • ziele angielskie 2-3 ziarna
  • gorczyca 5-7 ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty 2-3 ziarna
  • czosnek 2-3 plastry
  • sól /do obgotowania/ 1 łyżka na 1 litr wody
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślaki marynowane z czosnkiem

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem i odstawiamy.
    Maślaki oczyszczamy - ja obrałam je ze skóry żeby pozbyć się śluzu /a było go naprawdę dużo/, liści i igieł z drzew. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól /1 łyżka soli na 1 litr wody/ i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i -jeśli jest dużo piany - przepłukujemy.
    Do każdego słoika dajemy przyprawy i 2-3 plastry czosnku. Wkładamy po łyżce grzybów i wlewamy trochę zalewy, ponownie wkładamy grzyby i znów zalewa itd. Jeśli od razu napełnimy słoiki grzybami i zbiją się one w jedną całość a potem wlejemy zalewę może ona nie wpłynąć między maślaki i nie przejdą one octowym smakiem. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10-12 min., odstawiamy do góry dnem do wystudzenia a potem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń