Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis babci Kazi na młodą kiszoną kapustę w słoikach. Do jej przygotowania wystarczą zaledwie 4 składniki. Kiszona w cieple jest gotowa do spożycia już szóstego dnia. Jeśli w domu panują chłodne warunki, warto poczekać nieco dłużej. Ukoszoną kapustę należy przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy, pozostawiona w cieple zyska na kwasowości.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Składniki
Kapustę opłucz, usuń naderwane liście i drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Warzywa oprósz solą niejodowaną, dodaj kminek. Całość wymieszaj i odstaw na około godzinę, żeby kapusta i marchewka nieco zmiękły.
Litrowe słoiki dokładnie wymyj i wytrzyj do sucha.
Młodą kapustę z marchewką nakładaj ciasto do słoików. Ugniataj od góry, żeby zmieścić jak najwięcej poszatkowanych warzyw. Słoiki napełnij do 3/4 wysokości, ugnieć od góry, tak żeby na powierzchni pojawił się sok. Następnie słoiki zakręć i odstaw na 2-3 dni.
Po 2-3 dniach odkręć słoik, uwolnij nagromadzone gazy, które powstały w wyniku fermentacji. Jeśli kapusta zacznie kipieć, przemieszaj ją czystą łyżką, ponownie ugnieć i zakręć słoik. Kapusta kiszona w ciepłym pomieszczeniu powinna być gotowa już po około 6-7 dniach. Jeśli w domu jest nieco chłodniej, warto poczekać 3-4 dni dłużej.
Młodą kiszoną kapustę przechowuj w spiżarni lub lodówce. Wykorzystaj jako dodatek do obiadu lub zużyj do zupy. Smacznego!