Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis babci Kazi na młodą kiszoną kapustę w słoikach. Do jej przygotowania wystarczą zaledwie 4 składniki. Kiszona w cieple jest gotowa do spożycia już szóstego dnia. Jeśli w domu panują chłodne warunki, warto poczekać nieco dłużej. Ukoszoną kapustę należy przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy, pozostawiona w cieple zyska na kwasowości.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Kapustę opłucz, usuń naderwane liście i drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Warzywa oprósz solą niejodowaną, dodaj kminek. Całość wymieszaj i odstaw na około godzinę, żeby kapusta i marchewka nieco zmiękły.
Litrowe słoiki dokładnie wymyj i wytrzyj do sucha.
Młodą kapustę z marchewką nakładaj ciasto do słoików. Ugniataj od góry, żeby zmieścić jak najwięcej poszatkowanych warzyw. Słoiki napełnij do 3/4 wysokości, ugnieć od góry, tak żeby na powierzchni pojawił się sok. Następnie słoiki zakręć i odstaw na 2-3 dni.
Po 2-3 dniach odkręć słoik, uwolnij nagromadzone gazy, które powstały w wyniku fermentacji. Jeśli kapusta zacznie kipieć, przemieszaj ją czystą łyżką, ponownie ugnieć i zakręć słoik. Kapusta kiszona w ciepłym pomieszczeniu powinna być gotowa już po około 6-7 dniach. Jeśli w domu jest nieco chłodniej, warto poczekać 3-4 dni dłużej.
Młodą kiszoną kapustę przechowuj w spiżarni lub lodówce. Wykorzystaj jako dodatek do obiadu lub zużyj do zupy. Smacznego!