Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy z rozmarynem

Mus jabłkowy z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3441

Dodano:

Odsłon: 570

Nie da się opowiedzieć smaku, trzeba samemu spróbować. Żywiczny, lekko gorzkawy rozmaryn doskonale komponuje się ze słodyczą i kwaśnością jabłek oraz niezbyt nachalnym aromatem cynamonu, a dodatek soli zaokrągla i dopełnia smak. Spróbujcie sami, bo warto!

Składniki

  • ok. 3 kg jabłek antonówek, po obraniu powinno być 2 kg
  • 1/2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
  • 2-3 laski cynamonu
  • garść posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 120-150 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odpadków nie wyrzucać, tylko odłożyć na bok, przydadzą sie później. Owoce pokroić najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki, umieścić w dużym garnku/rondlu, dolać wodę i rozgotować.

  2. Do pulpy dodać sól i cukier, mus zmiksować.
    Ilość potrzebnej soli zależy od tego, jak kwaśne są jabłka (sól neutralizuje kwas i pomaga wydobyć naturalną słodycz jabłek, dzięki czemu możemy dodać naprawdę małą ilość cukru), trzeba więc próbować, żeby nie "przesolić". Ja musiałam dodać maksymalną ilość.

  3. Listki rozmarynu oderwać od łodyżek i posiekać,

  4. Rozmaryn i cynamon wrzucić do musu, pogotować jeszcze kilka minut.

  5. Laski cynamonu wydobyć z garnka, ale nie wyrzucać jeszcze, bo mogą się przydać.
    Gotowy mus przełożyć do słoików, zakręcać i pasteryzować 20 minut (w piekarniku dwa razy dłużej).

  6. A do czego mogą przydać się jabłkowe obierki i odłożone laski cynamonu? Do nastawienia octu cudownie pachnącego korzeniami, o czym można przeczytać na blogu. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń