Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie da się opowiedzieć smaku, trzeba samemu spróbować. Żywiczny, lekko gorzkawy rozmaryn doskonale komponuje się ze słodyczą i kwaśnością jabłek oraz niezbyt nachalnym aromatem cynamonu, a dodatek soli zaokrągla i dopełnia smak. Spróbujcie sami, bo warto!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12168
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12168
Składniki
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odpadków nie wyrzucać, tylko odłożyć na bok, przydadzą sie później. Owoce pokroić najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki, umieścić w dużym garnku/rondlu, dolać wodę i rozgotować.
Do pulpy dodać sól i cukier, mus zmiksować. Ilość potrzebnej soli zależy od tego, jak kwaśne są jabłka (sól neutralizuje kwas i pomaga wydobyć naturalną słodycz jabłek, dzięki czemu możemy dodać naprawdę małą ilość cukru), trzeba więc próbować, żeby nie "przesolić". Ja musiałam dodać maksymalną ilość.
Listki rozmarynu oderwać od łodyżek i posiekać,
Rozmaryn i cynamon wrzucić do musu, pogotować jeszcze kilka minut.
Laski cynamonu wydobyć z garnka, ale nie wyrzucać jeszcze, bo mogą się przydać. Gotowy mus przełożyć do słoików, zakręcać i pasteryzować 20 minut (w piekarniku dwa razy dłużej).
A do czego mogą przydać się jabłkowe obierki i odłożone laski cynamonu? Do nastawienia octu cudownie pachnącego korzeniami, o czym można przeczytać na blogu. Zapraszam!