Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus mirabelkowy z piekarnika

Mus mirabelkowy z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5267

Dodano:

Odsłon: 168

Wprawdzie sezon na mirabelki sie skonczyl, ale podaje przepis na mus z mirabelek, gdyz jest on skladnikiem wielu przepisów na inne potrawy. W odróznieniu od tradycyjnej metody, mus z piekarnika jest bardziej aromatyczny i nie potrzebuje tak duzo cukru jak powidla.

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 700 g cukru
  • 150 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mirabelek nie potrzeba usuwac pestek, gdyz mus przecedzamy pod koniec przez sito. Wystarczy je umyc i wyszypulkowac, nastepnie wlozyc do glebokiej brytfanny, wsypac cukier i wlac wode do brytfanny, aby owoce nie przypalily sie na dnie.
    Piec na srodkowej szynie w temp. 150° C co najmniej 6 godzin, mieszajac co godzine.
    Na poczatku mirabelki wydzielaja duza ilosc soku, nastepnie ich skórka sie marszczy, woda odparowuje tworzac z miazszu mus.
    Mus z czasem gestnieje, staje sie ciemniejszy a jego ilosc redukuje sie stopniowo.
    Gdy mus jest gotowy nalezy go przecedzic przez sito mieszajac drewniana lyzka.
    Jesli trzeba, dodac jeszcze cukru i wstawic ponownie do piekarnika na pól godziny. Nastepnie wlac do wysterylizowanych sloików i pasteryzowac przez godzine w piekarniku w temp. 130° C.

  2. Domowy mus mirabelkowy z piekarnika to jedno z najlepszych smarowidel do pieczywa. Dobrze komponuje sie z serem, moze byc dodatkiem do sosów i domowego ketchupu lub nadzieniem do ciasta. Doskonale smakuje z dodatkami typu wanilia lub cynamon.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 października Pyszności!!!!Mniam...tak z chrupiącą bułeczką!!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 października Cudo! Najgorzej ze mirabelki dojrzewają pojedynczo i nigdy nie mam do nich cierpliwości.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 14 października W ten sposób robiłam powidła, polecam szybko się robi :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń