Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień i zima to czas, gdy chętnie sięgamy po zrobione latem konserwy. Jednym z popularniejszych wyborów jest papryka marynowana. Idealnie smakuje solo jako zakąska, do kanapek, a także do dań mięsnych czy sałatek. Jej aromat i wyjątkowy smak to zasługa odpowiedniego doboru przypraw. Na uwagę zasługuje zalewa, która nie jest ani za kwaśna, ani za słodka. Paprykę warto konserwować pod koniec lata, kiedy to jej cena jest najkorzystniejsza. A jak wiadomo warzywo to jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 204
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 204
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i białe włókna. Pokrój je w słupki równej szerokości i sparz wrzątkiem. Następnie przygotuj zalewę. W tym celu wlej do garnka wodę, ocet, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Paprykę układaj ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka wsyp pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczycę. Wszystko zalej gorącą zalewą. Na sam koniec do każdego słoika dodaj łyżkę oleju i szczelnie zamknij słoiki.
Do dużego garnka wkładaj słoiki tak, by się nie stykały. Zalej je do 3/4 wysokości wodą i doprowadź ciecz do wrzenia. Pasteryzuj około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i układaj do góry dnem na ręczniku kuchennym. Gdy wszystkie słoiki ostygną, możesz je przenieść do suchego i zaciemnionego miejsca, między innymi do piwnicy lub spiżarni.