Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa. Będzie wspaniałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, soku czy też posłuży do przygotowywania wyjątkowych deserów, ciast i tortów. Sposób jej przygotowania jest niebywale prosty, choć wymaga nieco czasu, by całość się wzmocniła i nabrała aromatycznego smaku. Taka nalewka na zimowe wieczory urozmaici też każde spotkanie ze znajomymi.
Kwiaty czarnego bzu Sambucus Nigra są bogatym źródłem flawonoidów - substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Hamują one aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia oraz powodują uszkodzenia na poziomie komórkowym i DNA. Składnik ten wzmacnia też odporność organizmu oraz jest niezastąpiony w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i gorączki. Kwiaty mają właściwości napotne, wykrztuśne, przeciwbólowe. Przyspieszają powrót do zdrowia i łagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Taka nalewka domowa świetnie rozgrzewa oraz łagodzi ból mięśni, stawów czy głowy. Sprawdź też właściwości zdrowotne nalewki z czeremchy.
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać podczas ładnej pogody, najlepiej w maju lub czerwcu, kiedy kwiaty są w rozwinięte, ale jeszcze nie zaczęły przekwitać. Należy unikać zbierania brązowych lub zwiędniętych kwiatostanów, gdyż nalewka może stać się gorzka. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają dopiero co rozkwitłe pąki o jasnym kolorze. Wtedy są też najsmaczniejsze. Baldachy kwiatów czarnego bzu należy następnie odkładać w przewiewnym, lekko zacienionym miejscu i przygotować do dalszej obróbki poprzez ich oczyszczenie, osuszenie i pocięcie na mniejsze kwiatostany.
By przygotować domowej roboty alkohol z tej wyjątkowej rośliny, najpierw należy macerować w syropie cukrowym, by wydobyć pełny smak oraz substancje prozdrowotne. Proces ten powinien zająć około tygodnia. Na tym etapie można też urozmaicić produkt o dodatkowe składniki podbijające aromat - może być to skórka cytrynowa, ziarenka wanilii, kawałki pomarańczy czy liście mięty. Dzięki temu nalewka domowa może charakteryzować się różnorodnym smakiem. Jednym z najpopularniejszych produktów dostępnych na rynku jest nalewka Szeptuchy przygotowywana ze świeżych kwiatów czarnego bzu, długo leżakowana, o konsystencji przypominającej syrop.
Po przygotowaniu syropu wszystkie składniki na nalewkę należy odcedzić przez sitko, a następnie gazę i wymieszać z alkoholem. Od tego czasu rozpoczyna się leżakowanie nalewki, które powinno trwać minimum 2 miesiące, a w jego połowie trzeba ponownie przecedzić płyn. Nalewka na zimowe wieczory staje się tym lepsza, im dłużej stoi w chłodnym i ciemnym miejscu. Pamiętaj, że alkohol w nalewce powinien mieć stężenie ok. 35-40%. By go uzyskać, możesz samodzielnie przyrządzić roztwór spirytusu i wody lub użyć wysokiej jakości wódki - tak, jak w nalewce z mirabelek.
W przepisie na tę nalewkę użyto białego cukru, ale z powodzeniem możesz zamienić go na cukier trzcinowy, który nada lekko karmelowego smaku. Sposób przygotowania samych kwiatów do maceracji także może być zróżnicowany - niektórzy normalnie myją baldachy pod bieżącą wodą, ale w ten sposób wypłukuje się najcenniejszy składnik - pyłki kwiatowe bogate w substancje odżywcze. Dlatego lepiej jest oczyszczać je na sucho, za pomocą ściereczki lub pędzelka. Po zalaniu kwiatów syropem cukrowym pamiętaj też o codziennym mieszaniu roztworu, by zapobiec fermentacji.
Ta propozycja to wspaniała nalewka do drinków czy aromatyczny dodatek do koktajli. Nie zapominaj jednak o licznych właściwościach zdrowotnych - dodawanie profilaktyczne kieliszka takiego domowego alkoholu do gorącej herbaty wzmocni twoją odporność oraz ochroni organizm przed licznymi chorobami. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest obowiązkową pozycją w domowej spiżarce, ale także będzie ciekawym pomysłem na prezent dla najbliższych.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 254
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 694
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4501
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 254
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 694
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4501
Składniki
W garnku zagotuj litr wody wraz z cukrem. Pozostaw do ostygnięcia. Kwiatostany bzu dobrze umyj i osusz. Przełóż je do dużego i szerokiego, szklanego naczynia. Zalej je przygotowanym wcześniej, chłodnym syropem.
Cytryny obierz ze skórki i wytnij białe błonki. Skórkę pokrój w paseczki, a miąższ owoców w plasterki. Dodaj je do kwiatów bzu i delikatnie przemieszaj. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj, uważając, by nie zaczęły wytwarzać się bąbelki. Syrop trzymaj tak przez tydzień.
Po tygodniu przelej syrop przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe w gazie cząstki cytryn i kwiatów dobrze odciśnij – tam znajduje się najwięcej smaku.
Spirytus wymieszaj w osobnym naczyniu z 300 ml wody. Roztwór przelej do odcedzonego syropu, wymieszaj. Całość przelej do butelek, najlepiej ciemnych. Odstaw w chłodne miejsce na 4 tygodnie.
Po miesiącu nalewkę ponownie należy przefiltrować za pomocą gazy rozłożonej na sitku. Ponownie przelać do czystych butelek. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest gotowa do spożycia po miesiącu, ale nabiera smaku wraz z kolejnymi tygodniami.