Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu
  • Przetwory
  • Przepis na

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

31.07.2025 Odsłon: 27309
5.0 (58 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa. Będzie wspaniałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, soku czy też posłuży do przygotowywania wyjątkowych deserów, ciast i tortów. Sposób jej przygotowania jest niebywale prosty, choć wymaga nieco czasu, by całość się wzmocniła i nabrała aromatycznego smaku. Taka nalewka na zimowe wieczory urozmaici też każde spotkanie ze znajomymi. 

Kwiaty czarnego bzu - właściwości zdrowotne 

Kwiaty czarnego bzu Sambucus Nigra są bogatym źródłem flawonoidów - substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Hamują one aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia oraz powodują uszkodzenia na poziomie komórkowym i DNA. Składnik ten wzmacnia też odporność organizmu oraz jest niezastąpiony w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i gorączki. Kwiaty mają właściwości napotne, wykrztuśne, przeciwbólowe. Przyspieszają powrót do zdrowia i łagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Taka nalewka domowa świetnie rozgrzewa oraz łagodzi ból mięśni, stawów czy głowy. Sprawdź też właściwości zdrowotne nalewki z czeremchy. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu? 

Kwiaty czarnego bzu należy zbierać podczas ładnej pogody, najlepiej w maju lub czerwcu, kiedy kwiaty są w rozwinięte, ale jeszcze nie zaczęły przekwitać. Należy unikać zbierania brązowych lub zwiędniętych kwiatostanów, gdyż nalewka może stać się gorzka. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają dopiero co rozkwitłe pąki o jasnym kolorze. Wtedy są też najsmaczniejsze. Baldachy kwiatów czarnego bzu należy następnie odkładać w przewiewnym, lekko zacienionym miejscu i przygotować do dalszej obróbki poprzez ich oczyszczenie, osuszenie i pocięcie na mniejsze kwiatostany. 

Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu 

By przygotować domowej roboty alkohol z tej wyjątkowej rośliny, najpierw należy macerować w syropie cukrowym, by wydobyć pełny smak oraz substancje prozdrowotne. Proces ten powinien zająć około tygodnia. Na tym etapie można też urozmaicić produkt o dodatkowe składniki podbijające aromat - może być to skórka cytrynowa, ziarenka wanilii, kawałki pomarańczy czy liście mięty. Dzięki temu nalewka domowa może charakteryzować się różnorodnym smakiem. Jednym z najpopularniejszych produktów dostępnych na rynku jest nalewka Szeptuchy przygotowywana ze świeżych kwiatów czarnego bzu, długo leżakowana, o konsystencji przypominającej syrop. 

Leżakowanie nalewki 

Po przygotowaniu syropu wszystkie składniki na nalewkę należy odcedzić przez sitko, a następnie gazę i wymieszać z alkoholem. Od tego czasu rozpoczyna się leżakowanie nalewki, które powinno trwać minimum 2 miesiące, a w jego połowie trzeba ponownie przecedzić płyn. Nalewka na zimowe wieczory staje się tym lepsza, im dłużej stoi w chłodnym i ciemnym miejscu. Pamiętaj, że alkohol w nalewce powinien mieć stężenie ok. 35-40%. By go uzyskać, możesz samodzielnie przyrządzić roztwór spirytusu i wody lub użyć wysokiej jakości wódki - tak, jak w nalewce z mirabelek. 

Metoda przygotowania nalewki - kilka wskazówek 

W przepisie na tę nalewkę użyto białego cukru, ale z powodzeniem możesz zamienić go na cukier trzcinowy, który nada lekko karmelowego smaku. Sposób przygotowania samych kwiatów do maceracji także może być zróżnicowany - niektórzy normalnie myją baldachy pod bieżącą wodą, ale w ten sposób wypłukuje się najcenniejszy składnik - pyłki kwiatowe bogate w substancje odżywcze. Dlatego lepiej jest oczyszczać je na sucho, za pomocą ściereczki lub pędzelka. Po zalaniu kwiatów syropem cukrowym pamiętaj też o codziennym mieszaniu roztworu, by zapobiec fermentacji. 

Ta propozycja to wspaniała nalewka do drinków czy aromatyczny dodatek do koktajli. Nie zapominaj jednak o licznych właściwościach zdrowotnych - dodawanie profilaktyczne kieliszka takiego domowego alkoholu do gorącej herbaty wzmocni twoją odporność oraz ochroni organizm przed licznymi chorobami. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest obowiązkową pozycją w domowej spiżarce, ale także będzie ciekawym pomysłem na prezent dla najbliższych. 

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8545

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14223

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1220

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1462

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61144

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 967

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8545

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14223

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1220

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1462

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61144

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 967

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 50 dużych kwiatostanów czarnego bzu,
  • 3 duże cytryny,
  • 1 kg cukru,
  • 1,3 litra wody,
  • 800 ml spirytusu 95%.
Sposób przygotowania:
1

W garnku zagotuj litr wody wraz z cukrem. Pozostaw do ostygnięcia. Kwiatostany bzu dobrze umyj i osusz. Przełóż je do dużego i szerokiego, szklanego naczynia. Zalej je przygotowanym wcześniej, chłodnym syropem.

2

Cytryny obierz ze skórki i wytnij białe błonki. Skórkę pokrój w paseczki, a miąższ owoców w plasterki. Dodaj je do kwiatów bzu i delikatnie przemieszaj. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj, uważając, by nie zaczęły wytwarzać się bąbelki. Syrop trzymaj tak przez tydzień.

3

Po tygodniu przelej syrop przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe w gazie cząstki cytryn i kwiatów dobrze odciśnij – tam znajduje się najwięcej smaku.

4

Spirytus wymieszaj w osobnym naczyniu z 300 ml wody. Roztwór przelej do odcedzonego syropu, wymieszaj. Całość przelej do butelek, najlepiej ciemnych. Odstaw w chłodne miejsce na 4 tygodnie.

5

Po miesiącu nalewkę ponownie należy przefiltrować za pomocą gazy rozłożonej na sitku. Ponownie przelać do czystych butelek. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest gotowa do spożycia po miesiącu, ale nabiera smaku wraz z kolejnymi tygodniami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki