Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa nalewka z mirabelek na wódce (z dodatkiem spirytusu) to złocisty, smakowity trunek o właściwościach prozdrowotnych. Oczywiście może zaszkodzić w nadmiarze, ale regularne spożywanie jego niewielkich porcji wzmacnia odporność, oddziałuje korzystnie na układ krążenia, a nawet służy profilaktyce chorób nowotworowych. Mirabelki obfitują bowiem w związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Owoce do nalewki można wydrylować, co jednak jest dość czasochłonne. Nie ma przeciwwskazań, by mirabelki pozostawić w całości (pestki zawierają wprawdzie toksyczną amigdalinę, ale do trunku przenikają tylko nieznaczne jej ilości). Pestki dodają nalewce ciekawego posmaku.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7723
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 31
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7723
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 31
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 170
Składniki
Umyj mirabelki i natnij do pestek (nie musisz drylować owoców). Włóż je do wyparzonego słoja o pojemności 2-3 l. W słoju umieść także przyprawy korzenne. Zalej mirabelki alkoholem i odstaw na około 2 miesiące w ciepłe, osłonecznione miejsce. Potrząsaj słojem co jakiś czas.
Po upływie 2 miesięcy, zlej alkohol ze słoja do butelki, a owoce zasyp cukrem. Odstaw z powrotem w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas wstrząśnij zawartością słoja.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem. Rozlej nalewkę do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na minimum 4 miesiące (lepiej – na 6).
Zmacerowane w alkoholu mirabelki możesz wykorzystać do deserów, albo przygotować z nich oryginalną konfiturę.