Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa nalewka z mirabelek na wódce (z dodatkiem spirytusu) to złocisty, smakowity trunek o właściwościach prozdrowotnych. Oczywiście może zaszkodzić w nadmiarze, ale regularne spożywanie jego niewielkich porcji wzmacnia odporność, oddziałuje korzystnie na układ krążenia, a nawet służy profilaktyce chorób nowotworowych. Mirabelki obfitują bowiem w związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Owoce do nalewki można wydrylować, co jednak jest dość czasochłonne. Nie ma przeciwwskazań, by mirabelki pozostawić w całości (pestki zawierają wprawdzie toksyczną amigdalinę, ale do trunku przenikają tylko nieznaczne jej ilości). Pestki dodają nalewce ciekawego posmaku.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 129
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 355
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 378
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 129
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 355
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 378
Składniki
Umyj mirabelki i natnij do pestek (nie musisz drylować owoców). Włóż je do wyparzonego słoja o pojemności 2-3 l. W słoju umieść także przyprawy korzenne. Zalej mirabelki alkoholem i odstaw na około 2 miesiące w ciepłe, osłonecznione miejsce. Potrząsaj słojem co jakiś czas.
Po upływie 2 miesięcy, zlej alkohol ze słoja do butelki, a owoce zasyp cukrem. Odstaw z powrotem w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas wstrząśnij zawartością słoja.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem. Rozlej nalewkę do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na minimum 4 miesiące (lepiej – na 6).
Zmacerowane w alkoholu mirabelki możesz wykorzystać do deserów, albo przygotować z nich oryginalną konfiturę.