Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej
Ogniste ogórki
Składniki
- 2.5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
- 4 łyżki ostrej papryki w proszku
- 9 ząbków czosnku
- 9 łyżek oleju
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 ½ szklanki cukru
Składniki
- 2.5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
- 4 łyżki ostrej papryki w proszku
- 9 ząbków czosnku
- 9 łyżek oleju
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 ½ szklanki cukru

Etapy przygotowania
Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki.
Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie.
Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Następnie ogórki przekładamy do przygotowanych słoików i zalewamy zalewą.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej słoiki (dnem do dołu), ustawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Gotujemy przez 15 minut aby zawekować ogórki.
Po ugotowaniu słoiki z ogórkami układamy w wolnym miejscu nakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.
WSKAZÓWKI -Przygotujmy słoiki które nie będą zbyt duże. -Poczekajmy parę dni, aby ogórki nabrały prawdziwie ognistego smaku.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 254
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 254



Składniki
- 2.5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
- 4 łyżki ostrej papryki w proszku
- 9 ząbków czosnku
- 9 łyżek oleju
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 ½ szklanki cukru
Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki.
Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie.
Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Następnie ogórki przekładamy do przygotowanych słoików i zalewamy zalewą.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej słoiki (dnem do dołu), ustawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Gotujemy przez 15 minut aby zawekować ogórki.
Po ugotowaniu słoiki z ogórkami układamy w wolnym miejscu nakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.
WSKAZÓWKI -Przygotujmy słoiki które nie będą zbyt duże. -Poczekajmy parę dni, aby ogórki nabrały prawdziwie ognistego smaku.
Takie przetwory, to ja uwielbiam. Jak czuje się ostrość w ustach, to jest super :) Super, I Like It :D