Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia ogórków kanapkowych, którymi poczęstowała mnie kiedyś koleżanka. Bardzo mi smakowały i postanowiłam zrobić je samodzielnie. Proporcje składników dobrałam do moich upodobań smakowych, a wiec nie tak dużo cukru, jak w większości tego typu przepisów, nieco więcej soli, a do curry dodałam jeszcze nieco kurkumy. Ogórki kroiłam za pomocą specjalnego urządzenia z wymiennymi nakładkami, które kilka lat temu zakupił mąż. Krojenie ogórków poszło błyskawicznie, a plasterki wyszły równiutkie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1512
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231906
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5030
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1512
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231906
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5030
Składniki
Ogórki myjemy, osuszamy a następnie tniemy w mniej więcej jednakowej grubości plastry.
Do wysterylizowanych słoików wsypujemy po ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu czarnego
W słoikach dość ściśle układamy pokrojone w plastry ogórki ( ogórki powinny mieć długość troszkę mniejszą jak wysokość słoika )
Z wody, octu, cukru, soli, curry i kurkumy robimy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, a następnie zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-7 minut
Pasteryzacja: w dużym garnku z wodą wyłożonym ściereczką układamy słoiki. Woda powinna mieć mniej więcej taką temperaturę jak zawartość słoików i sięgać 2-3 cm poniżej zakrętek słoików. Słoiki nie powinny się stykać. Woda powinna osiągnąć temperaturę ok 85 - 95 stopni