Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe do słoików na zimę

Ogórki kanapkowe  do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 8109

Pyszne ogórki w słoikach i do kanapki i nie tylko zapraszam po przepis

Składniki

  • ogórki gruntowe dowolna ilość
  • koper kwiatostan na słoik
  • liść winogronu ,wiśni lub laurowy na słoik 1 szt
  • Liść chrzanu lub kawałek korzenia
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku na1 słoik
  • woda 3 szkl
  • cukier szkl
  • ocet 10 % szkl
  • sól do przetworów 2 łyżki
  • kwasek cytrynowy 2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki kanapkowe do słoików na zimę

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki kroję w cienkie plaster w zadłuż ogórka ,do każdego czystego słoika na dno daję ząbek czosnku ,liść winogron lub wiśni czy laurowy liść chrzanu lub kawałek korzenia ,ziarna gorczycy i ziela angielskiego .

  2. Pokrojone ogórki układam ciasno w słoikach ,składniki zalewy gotuję czyli wodę z octem ,cukrem i kurkumą ,w zależności od ilości ogórków ile macie proporcie możecie zwiększać zachowując bazowe proporcie .

  3. Gorącą zalewa zalewam ogórki w słoikach i pasteryzuję na mokro 15 do 20 minut od momentu zagórowania wody ,jeszcze gorące słoiki wyciągam i odwracam do góry dnem by całkowicie ostygły a wieczka dobrze złapały słoiki wystygną wynoszę w chłodne ciemne miejsce do spiżarni smacznego ,po dokładne wykonanie zapraszam na film

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń