Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki, ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło. W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić przepis na idealne ogórki kanapkowe! Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :) Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła! Warto, uwierzcie!
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1317
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1317
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Składniki
Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego! :)
Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-) Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych. Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi. Przepis na trzy duże słoiki - 0,9 l.