Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki, ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło. W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić przepis na idealne ogórki kanapkowe! Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :) Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła! Warto, uwierzcie!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4771
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4771
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego! :)
Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-) Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych. Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi. Przepis na trzy duże słoiki - 0,9 l.