W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki, ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło. W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić przepis na idealne ogórki kanapkowe! Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :) Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła! Warto, uwierzcie!
Ogórki kanapkowe z curry - idealne!
Składniki
- 1 kg ogórków
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego
Składniki
- 1 kg ogórków
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego

Etapy przygotowania
Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego! :)

Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-) Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych. Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi. Przepis na trzy duże słoiki - 0,9 l.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1582
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 168
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1582
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 168



Składniki
- 1 kg ogórków
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego
Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego! :)
Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-) Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych. Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi. Przepis na trzy duże słoiki - 0,9 l.