Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 3877

W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków kiszonych. W lato zajadam się ogórkami małosolnymi a w zimie kiszonymi :) Lubię je robić, ponieważ nie wymagają pasteryzowania – zalewamy zalewą, wstawiamy do spiżarni i czekamy aż się ukiszą.

Składniki

  • Ogórki - małe - 4,5 - 5 kg
  • ZALEWA:
  • Woda - 5 litrów
  • Sól - 150 g
  • Przyprawy - 250 g : koper, chrzan, liście laurowe, liście czarnej porzeczki, liście winogron lub wiśni, gorczyca, ziele angielsk
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę z solą, dodajemy przyprawy (łącznie ma być 250 g - czego damy w jakiej ilości zależy od nas :) ) i chwilkę gotujemy. Zalewę studzimy.
    W słoikach układamy umyte ogórki - zostawiając od góry trochę miejsca na zalewę i przyprawy. Z przepisu wychodzi 10 słoików 0,9l. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą, dzieląc w miarę równomiernie przyprawy z zalewy. Zakręcamy i wstawiamy do spiżarni. Nie pasteryzujemy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń