Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarde i jędrne domowe ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7948
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7948
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy. Umyte słoiki wyparzamy, przygotowujemy nowe nakrętki. Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie kopru, po 2 ząbki czosnku ,obrany ze skórki korzeń chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2 liście laurowe , liść wiśni i po 3 ziarna ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy ogórki.
W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra wody z 2 i 1/2 łyżkami soli. Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna, dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.